Zdravé potraviny nám dodávajú nielen potrebnú energiu, ale podporujú vitalitu, znižujú stres, posilňujú schopnosť myslieť, pozdvihujú dobrú náladu, spomaľujú starnutie. Zdravé potraviny nám pomáhajú udržať si zdravie a dobrú kondíciu.
Živé potraviny:
Živé potraviny sú surové potraviny, ktoré neboli spracované varením, smažením, pečením, parením, či zmrazovaním.
Živé potraviny sú v pôvodnom stave a obsahujú všetky svoje enzýmy.
Potravinové enzýmy potrebuje organizmus dostatočné množstvo. Sú životodárnou silou jedla a podporujú zažívací proces.
K živým potravinám zaraďujeme surové ovocie, zeleninu, naklíčené zrno a rôzne semienka, ale aj kvasenú zelenina a ovocie
Biopotraviny:
Biopotraviny sú ekologické, organické potraviny.Boli vypestované na pôdach neošetrených chemickými hnojivami, ani pesticídmi.Neobsahujú teda zdraviu škodlivé chemické látky.
Nezpracované potraviny:
Sú to potraviny,do ktorých neboli pridávané žiadne chemické a umelé látky. Dávajú sa ako prísady do potravín a jedál kôli predĺženiu trvanlivosti, vylepšeniu chuti, farby, konzistencie. Čím menej ich do tela príjmeme, tým viac sa vyhneme škodlivým chemickým látkam. Je dôležité čítať etikety na obaloch potravín.
Zdravé cukry-uhlohydráty:
Sú to uhlohydráty bez pridaného rafinovaného cukru.
Obsahuje ich ovocie, ryža, obilie, zelenina, celozrnný chlieb.
Zdravé sacharidy ( nazývané tiež zložené cukry ) sa vyskytujú v prírodnej podobe a telo ich dokáže ľahko a pomaly metabolizovať. Zabezpečujú vyrovnanú funkciu mozgu, náladu a zásobu využiteľnej energie. Nie sú zbavené svojich nutričných hodnôt.
Zdravé bielkoviny:
Rastlinné bielkoviny sa v tele ľahko rozkladajú. Klíčky, ktoré vyrastajú zo semienok sú efektívnejším, lacnejším a zdravším zdrojom bielkovín ako mäso. Kombinácia strukovín a obilných zŕn predstavuje taktiež bielkovinový komplex , naviac ľahko straviteľný a podporujúci metabolizmus.
Zdravé tuky:
Olejnaté plodiny – orechy, avokádo, rôzne semienka (ľanové,dyňové,slnečnicové…), morská zelenina, ryby obsahujú zdraviu prospešné tuky.
Sú potrebné pre reguláciu hmotnosti, znižovanie cholesterolu, posilnenie imunity, taktiež výživu buniek, rozmnožovacích orgánov, kože, vlasov, nechtov, kostí.Pomáhajú metabolizovať samotný tuk z potravy.
Hovorí sa im esenciálne mastné kyseliny.
Telo si ich nevie samo vytvoriť, je nutné prijímať ho v potrave.